Här får du svar på vilka krav som gäller för godkända varselkläder. Vi går igenom skyddsklasserna under certifieringen EN ISO 20471, vilken säkerhetsklass som passar för olika yrkesgrupper och vad du ska tänka på när du väljer varselkläder.
Varselkläder är en speciell typ av arbetskläder som används för att skydda personer som arbetar i utsatta eller riskfyllda miljöer. Dessa plagg är tillverkade av fluorescerande material som lyser starkt i dagsljus, med reflexinslag som reflekterar ljus. Materialet gör att den som bär varselkläder har hög synlighet både i ljusa och mörka miljöer.
I Sverige finns en rad olika föreskrifter, regler och lagar som styr hur varselkläder ska användas. Nedan har vi samlat de viktigaste att hålla koll på.
Arbetsmiljölagen (AML) kräver att arbetsgivare ska tillhandahålla en säker arbetsmiljö för de anställda. Detta inkluderar att förse medarbetare med lämplig personlig skyddsutrustning, som varselkläder.
Den viktigaste föreskriften från Arbetsmiljöverket för varselkläder är AFS 2001:3 Personlig skyddsutrustning. Denna föreskrift anger bland annat att:
Trafikförordningen (1998:1276) reglerar krav på varselkläder för vissa särskilt utsatta yrkesgrupper, som poliser och vägarbetare. Genom att bära säkerhetsklassade kläder i fluorescerande material med reflekterande inslag ökar deras synlighet, vilket gör att risken för olyckor minskar.
I Sverige och Europa ska godkända varselkläder vara certifierade enligt standarden EN ISO 20471. Det finns tre olika skyddsklasser inom denna standard, som baseras på hur mycket fluorescerande och reflekterande material ett plagg har.
Vilken skyddsklass dina varselkläder bör ha beror på vilken yrkesgrupp du tillhör och vilket typ av arbete du utför. Det är arbetsgivaren som ansvarar för att EN ISO 20471 följs och att de lever upp till Arbetsmiljöverkets föreskrifter om risker vid vissa typer av arbeten. Här nedan är en sammanfattning över vilka skyddsklasser som krävs för vilka yrkesgrupper.
Byggarbetare behöver robusta och slitstarka plagg i klass 2 eller 3 som tål både slitage, väder och vind.
Vägarbetare kräver varselkläder i klass 3 med god synbarhet i alla ljusförhållanden. Du kan läsa mer om skyddskläder vid vägarbeten hos Trafikverket.
Skogsarbetare kräver vanligen klass 2 eller 3, men kraven kan variera beroende på arbetsuppgift och miljö. Det finns specifika föreskrifter om vad som gäller, exempelvis när man använder röjsåg, på Arbetsmiljöverkets hemsida.
Bud och transportpersonal behöver varselvästar eller jackor i klass 2 för ökad synlighet när de rör sig i trafiken.
Tänk på att välja varselkläder som passar dina arbetsuppgifter och andra faktorer som arbetsmiljö och väder. Om du jobbar med skogsarbete är långbyxor eller overall lämpligt, medan lättare kläder kan vara mer passande på en byggarbetsplats. Förutom vilken typ av plagg bör du även ha klädernas och materialets funktioner i åtanke. Behöver du vattentäta eller värmeisolerande plagg, eller kläder med god andningsförmåga? Sist men inte minst ska varselkläder såklart vara lika bekväma och lätta att röra sig i som andra arbetskläder.
Varselkläder håller vanligtvis mellan 2–5 år. Hur länge de håller beror bland annat på hur väl du tar hand om dem, hur ofta de används och i vilken arbetsmiljö. Klädernas material spelar också roll, då plagg av högre kvalitet ofta håller längre än billiga varselkläder. Om du är osäker på om dina plagg fortfarande är lämpliga att använda kan du kontrollera om dess reflexförmåga har minskat, om det finns trasiga sömmar, hål eller revor och om färgen har börjat släppa från tyget.
Precis som för andra kläder ska du följa tvättråden på respektive plagg, men om det inte finns några instruktioner kan du utgå från råden nedan: